Reiseblogg: Møter på veien

Stian Valvik (38) på danskebåten mot København. Foto: Cicilie S. Andersen

Stian Valvik (38) på danskebåten mot København. Foto: Cicilie S. Andersen

Akkurat nå drømmer han om å se Honningbarna rocke for musikkglade festløver på en av sommerens største festivaler. Den drømmen vil snart gå i oppfyllelse. Stian Valvik (38) fra Moss, er nemlig på vei til Roskilde 2015 hvor de skal spille. Der skal han bli til ukjent tid, for returbilletten har han ikke orket å tenke på enda.

God tur, Stian!

Reiseblogg dag 2: Tilfeldigheter

Jeg elsker hvordan man til stadighet tar seg selv i å si at «verden er et lite sted» og at man lar seg bli overrasket hver gang man opplever at det å ta kontakt med fremmede er en utelukkende positiv erfaring. Oppdrag "bli kjent med fremmede på Danskebåten" ble til tross for en litt tøff start (les: forrige innlegg, ref: skrukork) en suksess.

Etter å ha brukt utallige timer på pugge isbrytende replikker for å kunne slipp på den ensomme tilværelsen på DFTS Crown, gikk det endelig min vei. Det startet med en Bulmers-cider på en tilfeldig bar.

Jeg satte med ned ved et enslig bord i enden av lokalet. Observerte, noterte og lyttet. Og innimellom all latter og småprat fant jeg mitt springbrett til å bryte stillheten. En nordnorsk stemme ved bordet ved siden av. 

«Hei, jeg synes jeg hører en Nord-Norsk dialekt her, hvor kommer dere fra?» 

Så var det gjort. To personer rundt et bord ble til tre, deretter til fire og i det live-artisten Chris  gikk inn i sin siste set-liste var vi blitt en hel gjeng. Ført sammen, utelukkende av tilfeldigheter og ønsket om kontakt. Christer, Stian, Chris, Maria, Heidi, Anders og alle dere andre som jeg har glemt navnet på - dere er herlige! Takk for at dere bidro til at min ensomme natt på danskebåten, ble alt annet en usosial. 

Foto: Chris Hawks

Foto: Chris Hawks

Jeg har for øvrig gått i land i København nå. Jeg har det fint, trygt og er fortsatt ikke blakk.

Cicilie.


Prosjektblogg 2 - Hva er fatigue?

Når vi hører om mennesker som føler smerte, klarer vi som oftest å sympatisere og forstå. Når vi hører mennesker snakke om en utmattelse, tenker vi som regel at de bare er late. Derfor kvier mange med fatigue seg for å snakke om tilstanden de opplever.  

Fatigue er ikke bare utmattelse. Tilstanden beskrives også som økt følsomhet for lyd og lys, nedstemthet, konsentrasjonsvansker, utilpasshet, hukommelsessvikt (korttid), kjedsomhet og mangel på motivasjon. Mennesker med fatigue beskriver tilstanden som å bli plutselig utladet, eller en konstant mangel på energi. For de som lever med tilstanden er det fatiguen som styrer hverdagen, ikke dem selv.

Fatigue kan ha svært ulikt forløp. Hos noen kan tilstanden arte seg som et økt behov for hvile i løpet av dagen. Andre kan være mer eller mindre sengeliggende og ha stort behov for hjelp.   Mennesker som har fatigue, kan se langt mer friske og opplagte ut enn de faktisk er. Fatigue kan ikke kan påvises ved blodprøver, røntgen eller andre undersøkelser. Fatigue er usynlig og oppleves individuelt - fatigue er hva pasienten sier at det er.    (Kreftforeningen)

For å kunne øke forståelsen rundt fatigue må den snakkes mer om. Dessverre fører uvitenheten om egen tilstand til enda større utfordringer blant de overlevende. Spesielt når de skal tilbake til livet med en uten kunnskap om en tilstand som verken arbeidsgiver, familie eller NAV vet noe særlig om.

Prosjektblogg 1

Siden 2013 har jeg tenkt på prosjektet jeg nå skal gjennomføre. De siste ukene har vært hektiske og praktiske, men nå er jeg endelig klar for å sette i gang med feltarbeidet. Under denne bloggen gir jeg deg muligheten til å følge prosjektets reise.

Hva skal jeg jobbe med, spør du?

For to år siden hadde 232 000 hatt kreft i Norge. Opp mot 90 prosent av disse vil oppleve fatigue på ett eller annet tidspunkt. Likevel er det få som snakker om at fatiguen kan, og mest sannsynligvis vil, komme.

Fatigue er en tilstand som er usynlig for mannen på gata. Hovedsaklig fordi det er lettere å gjemme seg bak et smil, enn å vise at man er sliten.

Jeg skal møte menneskene som har overlevd kreften,
men som må leve videre med fatigue.